Манул туралы 10 қызықты дерек – даланың ең үлпілдек және қабағы түйілген мысығы - OnlyFacts KZ 1

Манул туралы 10 қызықты дерек – даланың ең үлпілдек және қабағы түйілген мысығы

Share

Жануарлар әлемі пішіндерінің, өлшемдерінің және тіршілікке бейімделу тәсілдерінің алуан түрлілігімен таңғалдырады. Мысық тұқымдасына жататын жыртқыштардың арасында саванналардың жүйрік аңшылары да, орман мен таудың көзге түсе бермейтін тұрғындары да кездеседі. Кейбір өкілдер ерекше сыртқы келбеті арқылы көпшіліктің назарын аударып, фотосуреттер мен деректі фильмдердің жұлдызына айналады. Манул да дәл осындай жануарлардың қатарына жатады. Орталық Азияның далалы және таулы өңірлерін мекендейтін бұл жабайы мысық өзінің қатал көзқарасы мен өте қалың жүні арқылы кеңінен танылған. Алайда оның қызықты бейнесінің артында табиғаттың қатал жағдайларына тамаша бейімделген жыртқыш жатыр.

  1. Манул мысық тұқымдасының ең үлпілдек өкілдерінің бірі болып саналады. Оның терісінің әрбір шаршы сантиметрінде өте көп түк өседі. Осындай қалың жүн қатты аяз кезінде дене жылуын сақтауға көмектеседі. Соның арқасында бұл аң климаты өте суық аймақтарда өмір сүре алады.
  2. Бұл жануардың тұмсық әлпеті көбіне ренжігендей әсер қалдырады. Мұның себебі бас сүйегінің құрылысы мен көздерінің орналасу ерекшелігінде жатыр. Сондықтан манулдың суреттері интернетте жиі танымал болады. Көпшілік оны әлемдегі ең ашулы мысық деп атайды.
  3. Бұл жыртқыш Қазақстан, Моңғолия, Қытай және Азияның басқа да бірқатар мемлекеттерінде кездеседі. Ол көбіне тасты паналары бар ашық кеңістіктерді таңдайды. Мұндай жерлерде жауларынан жасырыну және жемтігін аңду оңайырақ болады. Осындай орта оның тіршілік салтына өте қолайлы.
  4. Үй мысықтарымен салыстырғанда манул қолға үйретуге өте қиын келеді. Адам қолында өскен дарақтардың өзі тәуелсіз мінезін сақтап қалады. Олар адамдардың жанында өмір сүруге нашар бейімделеді. Сол себепті мұндай аңды үй жануары ретінде кездестіру өте сирек.
  5. Бұл жануардың дене көлемі аса үлкен емес. Әдетте оның денесінің ұзындығы шамамен алпыс сантиметрді құрайды. Алайда қалың жүні оны көзге әлдеқайда ірі етіп көрсетеді. Сондықтан көптеген адам манулды шын мәніндегі өлшемінен үлкен деп ойлайды.
  6. Оның қорегінің негізгі бөлігін шақылдақтар мен ұсақ кеміргіштер құрайды. Кейде аңшы құстарды және басқа да шағын жануарларды аулайды. Жемтік іздеген кезде ол ұзақ қуу тәсілін сирек қолданады. Көбіне шыдамдылық танытып, күтпеген жерден шабуыл жасайды.
  7. Манулдың қарашықтары дөңгелек пішінді болады. Ұсақ мысықтардың басым бөлігінде олар тік бағытта орналасады. Осындай ерекшелік оны ірі туыстарына жақындата түседі. Ғалымдар бұл белгіні эволюция тұрғысынан өте қызықты деп есептейді.
  8. Манул өте жылдам жүгіретін жануар емес. Қауіп төнген жағдайда ол көбіне тас арасына немесе інге жасырынуға тырысады. Бүркеніш түсті жүні көзге түспеуге көмектеседі. Мұндай стратегия кейде жылдам қашудан әлдеқайда тиімді болады.
  9. Ұрғашылары көбіне екіден алтыға дейін күшік туады. Төлдер табиғат жағдайы қолайлы болатын көктем мезгілінде дүниеге келеді. Жас аңдар тез өсіп, аңшылық дағдыларын меңгереді. Бірнеше айдан кейін олар дербес өмір сүре бастайды.
  10. Манул таралу аймағының бірқатар бөлігінде қорғауды қажет ететін түрлер қатарына жатады. Оның санына табиғи мекендеу ортасының қысқаруы және адам әрекетінің әсері қауіп төндіреді. Популяцияны сақтау үшін әртүрлі табиғат қорғау бағдарламалары жүзеге асырылуда. Осындай шаралардың арқасында сирек кездесетін жыртқышты болашақ ұрпақ үшін сақтап қалу мүмкіндігі арта түседі.

Манул Еуразияның жабайы табиғатындағы ең ерекше жануарлардың бірі саналады. Оның сыртқы келбетінде қаталдық, тартымдылық және күрделі ортаға бейімделудің ежелгі белгілері үйлесім тапқан. Бұл аңды зерттеу дала мен таулы өңірлер экожүйелерінің ерекшеліктерін тереңірек түсінуге мүмкіндік береді. Осындай түрлерді қорғау табиғи әралуандықты сақтауға ықпал етеді. Сондықтан бұл таңғажайып жабайы мысыққа деген қызығушылық әлемнің көптеген елінде жылдан жылға артып келеді.

You may also like...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *